Gas In De Camper

Meestal heb je ook gas in de camper. Het is alleen al handig als je iets warms wilt eten. Koken doe je toch het makkelijkste op gas. Maar als je vrij wilt staan zonder elektriciteit zal ook de koelkast op gas aangezet worden.
Tevens zal je in koude tijden de kachel aan willen. Die kan ook op benzine of diesel werken maar in de meeste campers zal ook dat op gas werken. Omdat gas gevaarlijk kan zijn is het wel belangrijk dat de gasinstallatie onderhouden wordt. Hiermee kun je ernstige schade aan de camper voorkomen. Een lekkage kan problemen geven en dat wil je voorkomen.

 Gaskast

In de gaskast (gasbun) staan meestal twee gasflessen. De ene wordt gebruikt en de tweede is als reserve als de eerste leeg is. Heb je maar een gasfles dan moet je snel aan een vulling komen als hij leeg is en dat kan wel eens lastig zijn op bepaalde momenten.
In de gaskast, die afgesloten moet zijn van het woongedeelte, moeten gaten in de vloer zitten. Als er dan op deze plaats een lekkage is dan kan het zwaardere gas wegstromen naar buiten.

Gasslang

De gasfles die in gebruik is wordt met een flexibele gasslang aangesloten op de gasinstallatie van de camper. Deze gasslang is dan ook een belangrijk onderdeel en als deze oud wordt dan kan hij broos worden en gaan lekken. Daarom is het advies ook om deze preventief om de twee tot vier jaar te vervangen. Op de slang staat ook een productiedatum en daaraan kun je ook zien hoe oud de slang al is. Koop in de winkel ook geen gasslang die al een paar jaar oud is.
Vervangen kun je door een vakman laten doen maar eventueel zelf doen kan ook makkelijk want hij hoeft alleen maar goed aangedraaid te worden.

Drukregelaar

De druk in de gasinstallatie moet niet te hoog zijn en daarom zit er ook een drukregelaar voor de gasslang. Deze zorgt dat de druk in de leiding op 30 of 50 mbar blijft en dat daardoor de koelkast, de kookplaat en de verwarming goed blijft werken. Ook als de drukregelaar oud wordt is het handig om hem te vervangen. Meestal na een jaar of tien. Ook hier kun je een datum op vinden zodat je weet of hij misschien al aan de beurt is.Druktest

Het is ook geen gek idee om door een bedrijf de gasinstallatie te laten controleren. Bijvoorbeeld iedere twee jaar. De installatie kan dan onder een hogere druk gezet worden en er kan dan gekeken worden of de druk gelijkt blijft als er een tijdje niets gedaan wordt. Is er ergens een lekkage dan komt dat zo in ieder geval aan het licht.

Verzekering

Is de installatie in orde dan zal de verzekering ook geen problemen maken als er een keer toch iets mis gaat met het gas. Als het mis gaat en de installatie is verouderd dan zouden ze natuurlijk ook problemen kunnen maken en niet willen uitkeren. Lees in ieder geval de polisvoorwaarden even door op dit punt.
Maar ongeacht wat er in staat kun je maar beter zorgen dat de gasinstallatie in orde is want je moet ook slapen in de camper en dat wil je dan ook wel veilig doen!

Video

Bekijk ook een video over het gasgebruik in de camper