Gedragsregels Op Camperplaatsen

Ga je met de camper overnachten op camperplaatsen, campings of ga je vrij staan. Waar je ook gaat staan er gelden soms ongeschreven wetten, gedragsregels, waar je je als camperaar aan moet houden. Alhoewel het niet allemaal helemaal zwart wit is en er best momenten kunnen zijn waar je iets van de regels kan afwijken.
Geen overlast bezorgen aan de overige camperaars en de bevolking is wel de belangrijkste. Als je hier aan voldoet heb je eigenlijk de andere regels niet nodig.

Op veel camperplaatsen en andere overnachtingplaatsen vind je voorzieningen om het afval, vuilwater en toilet te legen en eventueel weer water aan te vullen. Doe dit standaard op iedere plaats waar het mogelijk is. Zo kom je niet zo snel voor verrassingen te staan dat je toilet vol is of je water op net op een moment dat je ergens staat waar geen voorzieningen zijn.
Ook is het handig om kleingeld bij je te hebben om in automaten te doen, met name 10 cent, 50 cent en 1 en 2 euro stukken. Sommige voorzieningen moeten wel betaald worden. Staat er een bordje bij om het geld in een bakje te doen, doe dat dan ook gewoon.

Ga je op een camping staan dan gelden ook de regels van de camping. Maar ook die zullen niet echt afwijken van de vaak vanzelfsprekende regels die we hieronder op een rijtje hebben gezet.

 Algemene regels

Indien mogelijk houd dan een paar meter afstand tussen de campers. Als er afgebakende plekken zijn houd je je gewoon aan de plekken maar anders is een beetje ruimte wel prettig. En is er 50 meter ruimte en staat er maar 1 camper ga dan niet direct naast de camper staan. Ruimte is altijd lekker.

Zorg dat huisdieren geen overlast geven. Ruim ongelukjes op en houd de honden aan de lijn.

Zet de campers zoveel mogelijk in dezelfde richting. Zodat de deuren niet tegenover elkaar komen. Zo houd je toch wat meer privacy. En de ander ook en die zal daar blij mee zijn.

Het chemische toilet alleen legen in speciaal doorvoor bestemde plaatsen. Dus niet zomaar in een gat in de grond. Er zijn genoeg mogelijkheden en wacht niet tot de toilettank helemaal vol is maar leeg gewoon op het moment dat het kan. Dan kun je steeds nog een tijd vooruit.

Houd bij overnachten binnen de bebouwde kom ook rekening met de omwonende.

Ook het grijze afvalwater alleen lozen op speciale plekken die je veel bij camperplaatsen vindt. En als je kan legen doe het dan ook als de tank pas een kwart vol is. Leeg is leeg en het rijdt ook zuiniger!

Huishoudelijk afval netjes in de afvalbakken deponeren. Is er geen plek dan het vuil gewoon meenemen en bij de volgende gelegenheid weggooien. Er zijn onderweg ook heel veel kleine parkeerplaatsen langs de weg waar je misschien geen koffie wilt drinken maar waar je wel makkelijk je vuil even in de vuilnisbak kan gooien.

Kun je ergens parkeren dan is dat geen kamperen. Dus de luifel uit, stoeltjes buiten en de bbq opstarten is er dan niet bij!

Laat de overnachtingplaats altijd netjes achter.

Heb je ergens een onveilig gevoel blijf er dan niet staan maar zoek een betere plek.

Gebruik een aggregaat alleen als het echt nodig is en vraag toestemming aan de camperaars die bij je staan. Voor de zomerdagen zijn zonnepanelen een beter alternatief.

Een camperplaats vasthouden door stoelen en tafeltjes neer te zetten en dan een dag op pad te gaan is niet de bedoeling. Ga je op pad dan moet je maar hopen dat er later nog plaats is als je weer terug komt.